30.11.18

Імплантологія

Що таке зубні імплантати і коли вони потрібні

Про те, що таке дентальна імплантологія світова громадськість дізналася лише в середині минулого століття, після того, як для виготовлення імплантатів стали використовувати чистий титан. Цей матеріал має біологічну сумісність з тканинами людини, тому дає дуже низький відсоток відторгнення і високу остеоінтеграцію (приживлюваність) з кісткою щелепи.

Сучасні зубні імплантати – це складні титанові конструкції, які вкручуються в щелепу на необхідну глибину. Тіло імплантпротеза, як правило, має гвинтову нарізку, що виконує роль фіксатора в кістки і при необхідності її ущільнювача. Над яснева частина називається супраструкторою. У неї входять заглушки, формувачі ясна, абатменти. Вони використовуються на різних етапах імплантації для створення найкращих умов для подальшого відновлення коронкової частини втраченого зуба.

Види дентальних ендоопор

Дентальні імпланти (ДІ) класифікуються за матеріалом, формою, глибині їх установки в альвеолярному відростку. Кращі імплантати зубів мають анатомічну форму, тобто максимально повторюють природну кореневу систему втраченого зуба. Для додання їм міцності, стійкості до корозії, функціональності і гіпоалергенності ДІ виготовляють з титану і сплавів на його основі. З цією ж метою тіло ендопротеза піддається піскострумній обробці з подальшим кислотним травленням.

За формою зубні ендоопори бувають:

  • циліндричними;
  • гвинтовими;
  • пластинковими;
  • комбінованими.

Багато в чому форма визначає глибину установки ДІ. Так, циліндричні імпланти в основному встановлюються в межах альвеолярної лунки, в місце, де раніше був корінь зуба. Гвинтові можна фіксувати внутрикістно, субкортікально або базально. Чим гірше стан кісткових структур щелепи, тим глибше закріплюють штучні опори. Це обумовлено тим, що при тривалій адентії кістка стає пористою і поступово втрачає вертикальні і горизонтальні розміри. З цієї причини лікар змушений імплантувати штучну опору в більш глибокі шари щелепи, в яких збереглася достатня щільність.

Односкладні, або нерозбірні, ДІ використовуються для одноетапних реконструкцій, тому що мають головку (аналог абатмента) для установки на них протеза, а двокомпонентні, або розбірні, застосовуються тільки при використанні двоетапної методики операції.

Впевнено сказати, які імпланти краще ставити, лікар може тільки після огляду порожнини рота, вивчення дентальних знімків і аналізів, що характеризують загальносоматичне здоров’я. Ці обстеження необхідні для оцінки стану тканин пародонта і періодонта, уточнення щільності кістки, визначення рісковопераціі.

Як встановлюють імпланти зубів

Підготовка до імплантації завжди включає в себе усунення вогнищ карієсу, періодонтиту, комплексну гігієну ясен і нормалізацію стану слизових оболонок. Ці заходи необхідні для мінімізації факторів ризику, здатних погіршити процес остеоінтеграції і стабілізації титанових опор.

У імплантології застосовується два підходи до постановки ДІ:

  1. Одномоментний. Він має на увазі вживлення односкладної опори, яка відразу ж або через деякий час (не більше 2-3 місяців) накривається зубним протезом (коронкою, мостом і т.д.).
  2. Двоетапний. Проміжок між першим етапом установки титанового штифта і другим, в процесі якого нагвинчується абатмент, і знімаються зліпки щелеп для початку виготовлення ортопедичного протеза, становить від 5 до 12 місяців.

Які імпланти краще вибрати для відновлення цілісності зубних рядів лікар вирішує виходячи зі структури альвеолярного відростка, місця положення дефекту, його протяжності. Також враховуються індивідуальні анатомічні особливості щелепи – розміри гайморової пазухи, висота і ширина альвеолярного гребеня, глибина залягання нижньощелепного нерва. Від цих параметрів залежить довжина і діаметр титанового штифта, а також метод проведення операції.

Гвинтові і циліндричні імпланти встановлюють переважно малоінвазивним способом, тобто зверху ясен формується невеликий отвір для доступу до альвеолярного відростка. Спеціальними інструментами лікар створює імплантаційне ложе, в яке в подальшому вкручується ДІ.

Якщо операція проводиться по двохетапному протоколу, ендоопора закривається заглушкою, щоб в кістку не потрапила інфекція, а зубощелепний дефект залишається відкритим або його закривають косметичними зубними конструкціями, які виводять з прикусу. Якщо ж лікар використовував одноетапний протокол, то ДІ навантажується тимчасовим протезом відразу ж після операції або протягом найближчих днів – тижнів. Це необхідно для прискорення термінів приживлення і стабілізації титанового штифта. Якщо пацієнт дотримується всіх рекомендації лікаря на рахунок оральної гігієни, прийому необхідних медикаментів і раціону харчування, то приживаються зубні імпланти в 95% випадків і більше.

Коли імплантація здатна допомогти

Показання для постановки ДІ дуже широкі, тому що розроблено велику кількість варіантів титанових опор, які враховують практично всі випадки адентії.

Імплантацію рекомендується застосовувати для усунення:

  • одиночних дефектів на будь-якій ділянці щелепи;
  • множинної адентії (відсутність двох і більше одиниць на одній ділянці щелепи або якщо вони «розкидані» по зубному ряду);
  • комбінованих дефектів (протяжні беззубі ділянки в поєднанні з відсутніми жувальними зубами з одного або обох сторін);
  • одно- і двосторонніх кінцевих дефектів;
  • тотальної адентії (повністю беззуба щелепа), в тому числі при неможливості носити знімні протези через зниження висоти альвеолярного відростка або алергії на компоненти пластмаси;
  • проблем з прикусом або асиметрії особи через дисфункції нижньощелепного суглоба при тривалій множинній адентії.

ДІ не ставлять при наявності онкологічних або імунодефіцитних захворювань, цукровому діабеті першого типу, часто рецидивуючих запальних процесів в порожнині рота, порушення згортання крові і поганий регенерації тканин. Решта стану і захворювання не є протипоказаннями за умови правильного підбору ендоопори.

У стоматології «Колос» консультація імплантолога безкоштовна. Під час консультації лікар проводить огляд ротової порожнини і пропонує можливі варіанти відновлення зубощелепної системи, в тому числі і за допомогою ДІ. Також стоматолог пояснить переваги кожного методу зубної реконструкції, розповість, скільки коштують імпланти і ортопедичні конструкції до них, складе план підготовчих лікувальних і діагностичних заходів.